Thursday 10 January 2013

Resipi Ikan Pari Masak Lada



Tengah hari ni My Mother In Law masak ikan pari kuah lada, sedap giler...smpi menjilat pinggan hehehe..ni resepi turun temurun tau...Kalau korang nak try ini resepinya, try la pasti terangkat hehehe...

BAHAN UTAMA

1 kilo ikan pari
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
sedikit belacan*
1 inci halia* (* dikisar halus )
5 sudu besar serbuk kari ikan (guna serbuk kari ABADI)

BAHAN-BAHAN TUMIS
2 ulas bawang putih di hiris halus
5 biji bawang merah kecil, di hiris halus
2 tangkai daun kari

BAHAN-BAHAN LAIN
1 mangkuk air asam jawa
2 biji terung di potong
1/2 biji kelapa (di buat kerisik)
1 sudu besar serbuk lada hitam (yg telah di kisar halus boleh di tambah kalau suka pedas) garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)

CARA MEMBUATNYA
1.         Bersihkan ikan, perap dgn asam jawa atau limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar halus tadi. Gaul rata.

2.         Panaskan 1/2 cawan minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.

3.         Masukkan ikan kacau rata, masukkan air asam jawa dan air (kurang lebih 600ml atau ikut suka) dan kerisik  biar hingga mendidih.

Masukkan terung, serbuk lada hitam, garam, gula dan serbuk perasa jika suka. Biarkan mendidih hingga lima minit . Matikan api dan boleh di hidang panas2.

SELAMAT MENCUBA!

2 comments: